4 vinkkiä millä välttää akun tyhjentyminen

07.12.2019

Tyhjentynyt akku on kaikkein tyypillisin syy kun auto ei käynnisty. Erityisesti kylminä talvikuukausina. Vuosittain sadat Suomalaiset yrittävät käynnistää autoaan huonolla menestyksellä akun ollessa tyhjä. Jos avainta käännettäessä tai start-nappulaa painaessa kuuluu pieni klik-ääni, on akkusi todennäköisesti tyhjä.

Akun kunnon ylläpito pidentää sen käyttöikää

Auton akun käyttöikä on keskimäärin 5 vuotta. Tämä aika voi olla lyhyempi tai pidempi riippuen miten akun kunnosta pidetään vuosien saatossa huolta. Olemme koostaneet tähän neljä vihjettä millä voit välttyä tyhjentyneen akun yllätyksiltä.

1. Hanki kotiisi akkulaturi

Kun havaitset autoa käynnistäessäsi akun varauksen heikentyneen, akkulaturi auttaa sinua. Varauksen heikentymisen voi helposti havaita autoa käynnistettäessä. Jos käyntiinlähtö tuntuu tapahtuvan hitaasti ja vaivalloisesti, viittaa se siihen että akun varaustila on heikko ja se tarvitsee lisää virtaa. Lataus ja lepojännitteen tarkistus kertoo myös onko varaustila heikompi kuin mitä sen pitäisi olla. Akkulaturi ratkaisee tämän ongelman. Voit myös tarkistuttaa akun varaustilan huoltokorjaamoilla. Me Vikingillä tarjoamme Exide:n laatulatureita akkusi parhaaksi.

2. Vältä pitämästä akkua pitkiä aikoja kovassa pakkasessa

Auton akut eivät pidä kovista pakkasista, erityisesti jos sitä jatkuu pidempään. Siksi yritä mahdollisuuksien mukaan vältää auton pitkää seisottamista kovilla pakkasilla. Tarkista akun lataus- ja lepojännitteet. Jos ne ovat alhaisia, on suositeltavaa ladata akku kunnolla täyteen kerran tai kaksi talven aikana jotta kylmänkestokyky säilyy. Alhainen lepojännite aiheuttaa kylmäkäynnistysongelmia talvipakkasilla.

3. Vältä pelkkiä lyhyitä ajomatkoja sekä auton käyttämättä jättämistä

Auton käynnistäminen kuluttaa akkuun varastoitua sähköä enemmän kuin mitä sinne lyhyellä ajomatkalla ehtii latautua. Siksi lyhyt ajomatka vähitellen tyhjentää akkua. Akun varaustila purkautuu vähitellen myös jos auto on liian pitkään käyttämättömänä. Siksi aja välillä autolla pidempi. noin tunnin ajomatka ja käytä autoasi muutenkin säännöllisesti. Erityisesti kylminä talvikuukausina.

4. Pidä akku puhtaana

Akun pinnalle kertyvä pöly ja lika voi nopeuttaa varauksen purkautumista ja pienentää sitä kautta akun elinikää. Tarkista akku säännöllisesti ja puhdista lika, pöly sekä kontaktien mahdolliset hapettumat. Tämä ehkäisee itsepurkautumista ja puhtaat kontaktit varmistavat sähkön kulun auttaen akkuasi säilyttämään toimintakykynsä pidempään.

 

Jos sinulle tulee akkuongelmia tai tai tarvitset käynnistysapua, saat sitä Vikingiltä, missä ikinä oletkin.