Auton hinaaminen – ota seuraavat seikat huomioon

17.09.2020

Jos autoon tullut vika estää sillä ajamisen, voidaan tarvita hinaamista, jotta auto saadaan korjaamolle ja/tai pois vaarallisia tilanteita mahdollisesti aiheuttavasta paikasta. Jos autoa hinataan itse tilaamatta hinausautoa, muutama seikka tulee ottaa huomioon ennen hinaamisen aloittamista. Lisäksi täytyy noudattaa sääntöjä.

Auton hinaamista koskevat säännö

Jos järjestät auton hinaamisen itse toisen henkilöauton avulla, muutamaa sääntöä täytyy noudattaa jo ennen liikkeelle lähtemistä. Ensinnäkin näiden kahden ajoneuvon paino tulee ottaa huomioon. Vikaantunut auto saa painaa korkeintaan kaksi kertaa niin paljon kuin hinaava auto. Jos autoille asetettavia painovaatimuksia ei voida täyttää, on soitettava hinausauto.

Vikaantuneen auton jarrujen ja ohjauksen tulee hinauksen aikana toimia oikein, sillä hinattavassa autossa on oltava kuljettaja, joka jarruttaa ja ohjaa hinauksen aikana. Moottoritiellä ei saa hinata, ja suurin sallittu ajonopeus on 30 km/h. On sallittua hinata vain yhtä ajoneuvoa kerrallaan. Hinausköysi on kiinnitettävä hyväksyttyyn vetokoukkuun. Etäisyys hinaavan ja hinattavan auton välillä saa olla enintään neljä metriä. Jos etäisyys ylittää kaksi metriä, vetoliitäntä on merkittävä selkeästi

Vetokoukun kiinnittämine

Auton vetokoukku sijaitsee yleensä tavaratilassa. Se on pitkä metalliesine, jonka yhdessä päässä on ruuvi ja toisessa vetosilmukka. Monissa autoissa on koukkukiinnike puskurin kannen takana. Kannen avaamiseen voidaan tarvita terävä tai kapea esine, kuten veitsi. Vetokoukku ruuvataan kiinni kiinnikkeeseensä.

Jos hinaavassa autossa on vetokoukku, on suositeltavaa käyttää tätä, koska monien autojen koukut on hyväksytty vain autojen vetämiseen tasaisella pinnalla ilman ylimääräistä esimerkiksi matkatavaroiden tai henkilöiden muodostamaa painoa

Ole varovainen hinatessasi automaattivaihteista autoa

 

Jos on hinattava automaattivaihteista autoa, toimi varovasti, jotta vältät laajamittaiset ja kalliiksi käyvät vauriot. Yleensä ei ole suositeltavaa hinata automaattivaihteista autoa, vaan on syytä kutsua paikalle hinausauto, jotta auto siirretään turvallisesti. Syynä on se, että automaattivaihteiston voitelu edellyttää, että auton moottori käy. Jos tällaista autoa hinataan, kun sen moottori on sammuksissa, hammaspyöriä ei öljytä, vaikka niihin kohdistuu suuria voimia. Tällöin vaihteisto saattaa vaurioitua, ja tämä voi käydä kalliiksi.

Jos automaattivaihteistoista autoa on aivan pakko hinata tai kaikesta huolimatta haluat tehdä sen itse, toimi varovasti. Autoa voidaan hinata lyhyitä 1-2 kilometrin matkoja 25 kilometrin tuntinopeudella. Tällöinkin auto saattaa vaurioitua.

 

Viking auttaa hinaamalla

Hinaussääntöjä tulee noudattaa. Viking auttaa tarvittaessa hinaamalla autosi korjaamoon. Kuljetamme autosi vetämällä sitä tai nostamalla sen jonkin huoltoajoneuvomme lavalle. Hinaamme henkilöautoja, moottoripyöriä, kuorma-autoja ja muita ajoneuvoja. Soita numeroomme 0100 24 24, niin saavumme paikalle nopeasti vuorokaudenajasta riippumatta.