Näin vaihdat tuulilasinpyyhkimet itse

18.12.2020

Tuulilasinpyyhkimien vaihtaminen voi olla kannattava sijoitus turvallisuuteen. Niiden vaihtaminen itse voi olla helpompaa kuin luuletkaan.

Syksyisin lämpötilat laskevat. Lisäksi illat pimenevät ja sää muuttuu sateiseksi. Tämä yhdistelmä voi heikentää näkyvyyttä. Jos tuulilasinpyyhkimet eivät toimi oikein, näkyvyys on vielä huonompi kuin se muutoin voisi olla.

Tuulilasinpyyhkimet täytyy yleensä vaihtaa sen mukaan, kuinka usein ja miten niitä käytetään, mutta ne maksavat korkeintaan muutamia kymppejä, joten niiden vaihtaminen on halpa vakuutus, joka kannattaa ottaa kerran vuodessa. Jotkut jopa suosittelevat tuulilasinpyyhkimien vaihtamista aina kun renkaat vaihdetaan – siis kaksi kertaa vuodessa.

Varma merkki tuulilasinpyyhinten vaihtotarpeesta on se, että ne alkavat pitää ääntä. Autosta voi kuulua erilaisia ääniä. Joihinkin ääniin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota kuin toisiin. Tuulilasinpyyhkimistä kuuluva vinkuva ääni kuuluu autojen yleisimpien äänien joukkoon.

Merkkejä tuulilasinpyyhkimien vaihtotarpeesta

 • Tuulilasiin jää märkiä juovia
 • Tuulilasinpyyhkimistä kuuluu kovaa ääntä silloinkin, kun pyyhitään märkää tuulilasia
 • Kumi on halkeillut tai kovettunut
 • Ikkunat eivät tule puhtaiksi

Onneksi auton tuulilasinpyyhkimet voi vaihtaa itse helposti, ja ne eivät maksa maltaita. Vanhojen vaihtaminen uusiin vie vain muutaman minuutin. Sen tekeminen ei edellytä teknisiä erityistaitoja.

Useimmissa nykyaikaisissa autoissa ilmoitetaan merkkivalolla esimerkiksi jarrupalojen, öljyn tai vastaavien kohteiden vaihtotarpeesta – mutta valitettavasti ei tuulilasinpyyhkimien vaihtamisesta. Siksi niihin täytyy kiinnittää huomiota itse.

Tuulilasinpyyhkimissä käytetään erilaisia auton merkki- ja mallikohtaisia kiinnitysmekanismeja, mutta yleensä ne irrotetaan nostamalla muovista osaa ylöspäin ja vetämällä pyyhin irti tai puristamalla yhtä tai kahta muovista painiketta.

Perinteisimmässä versiossa pyyhkimen varressa on koukku, johon pyyhin sopii. Muovisen puristimen avulla varmistetaan, että pyyhin on kiinnitetty tukevasti. Siksi tuulilasinpyyhkimen löysentäminen edellyttää kallistamista ylöspäin. Autoissa, joissa tuulilasinpyyhkimet irrotetaan puristamalla muovisia nappeja , pyyhkimien varsissa on yleensä selkeitä yleensä metallisia aukkoja.

Yleensä tuulilasinpyyhkimiin on helppo päästä käsiksi, mutta joissakin nykyaikaisissa autoissa ne siirretään syvälle ala-asentoon, kun niitä ei käytetä. Tällaisissa autoissa täytyy ottaa käyttöön tuulilasinpyyhkimien huoltotila ennen niiden vaihtamista. Tämä tehdään joko erillisellä painikkeella tai auton valikkojärjestelmässä. Katso lisätietoja autosi käyttöohjeesta ennen vaihtamisen aloittamista.

Muista myös, että monissa autoissa on eri mittaiset pyyhkimet oikealla ja vasemmalla puolella. Varmista siksi, että asennat pyyhkimet oikein.

Kun olet vaihtanut tuulilasinpyyhkimet, auton maalipinnan arvioiminen voi olla hyvä ajatus. Se kannattaa pitää aina suojattuna – ja varsinkin syksyisin, koska silloin alkaa kausi, jolloin suola ja lika voivat vaurioittaa sitä.

Näin vaihdat koukkuvarrella varustetut tuulilasinpyyhkimet

Kuinka pyyhkimet vaihtaa 

Kuivaimia on useita erityyppisiä, mutta kaksi yleisintä ovat koukkuvarsi ja suora varsi. Alla näytetään, kuinka nämä kootaan vaihe vaiheelta:

Näin vaihdat koukkuvarrella varustetut tuulilasinpyyhkimet

 • Aseta tuulilasinpyyhkimet tarvittaessa huoltotilaan.
 • Ennen kuin aloitat, nosta tuulilasinpyyhinten varret ulos ikkunasta käsin.
 • Nosta muovinen pidike ylös.
 • Irrota vanha tuulilasinpyyhin vetämällä sitä alaspäin.
 • Aseta uusi tuulilasinpyyhin koukkuun.
 • Kiinnitä tuulilasinpyyhin työntämällä muovinen pidike alas.
 • Aseta tuulilasinpyyhkimet varovasti tuulilasia vasten.
 • Poista tarvittaessa tuulilasinpyyhkimien huoltotila käytöstä.
Näin vaihdat suoralla varrella varustetut tuulilasinpyyhkimet

Näin vaihdat suoralla varrella varustetut tuulilasinpyyhkimet

 • Aseta tuulilasinpyyhkimet tarvittaessa huoltotilaan.
 • Ennen kuin aloitat, nosta tuulilasinpyyhinten varret ulos ikkunasta käsin.
 • Paina tuulilasinpyyhkimen varren yläosassa tai sivussa näkyvää muovista painiketta.
 • Irrota vanha tuulilasinpyyhin.
 • Aseta uusi tuulilasinpyyhin paikalleen ja varmista, että muoviset painikkeet osuvat aukkoihin.
 • Kun ne kiinnittyvät, kuuluu napsahtava ääni.
 • Aseta tuulilasinpyyhkimet varovasti tuulilasia vasten.
 • Poista tarvittaessa tuulilasinpyyhkimien huoltotila käytöstä.

Juuri oikeiden tuulilasinpyyhkimien löytäminen

Tuulilasinpyyhkimiä myyvään myymälään meneminen voi tuntua ylivoimaiselta. On olemassa useita eri pituisia malleja, joissa on erilaiset kiinnitysmekanismit.

Suurin osa myymälöistä on kuitenkin tehnyt sinulle helpoksi löytää oikeat tuulilasinpyyhkimet – joko auton mallin tai auton rekisterinumeron perusteella.

Jos myymälässä ei ole helposti saatavilla olevaa yleiskuvaa tai mahdollisuutta syöttää rekisterinumeroa, myymälän henkilöstö voi yleensä auttaa löytämään oikeat tuulilasinpyyhkimet.

Ennen kuin menet myymälään, tarkista auton nykyisten tuulilasinpyyhkimien pituus. Silloin saat oikean mittaiset uudet tuulilasinpyyhkimet.