Siksi auto kannattaa kiillottaa syksyllä

13.11.2020

Monet pyhittävät pääsiäisen auton hoitamista varten, mutta itse asiassa tärkeintä on kiillottaa auto syksyllä.

Auton peseminen ja kiillottaminen on monelle varma kevään merkki, mutta asiantuntijoiden mielestä vuosittainen kiillottaminen kannattaa siirtää on kiillottaa auto syksyllä.

Viisainta on tietysti suojata auto on sekä keväällä että syksyllä, mutta jos tämän haluaa tehdä vain kerran vuodessa, syksy on paras ajankohta. Syy auton suojaamiseen paremmin syksyllä on selkeä:

Auto altistuu lialle, ilman mukana kulkeutuvalle pölylle ja suolalle enemmän talvella kuin kesällä. Jos vahaat ja kiillotat auton syksyllä, se on helpompi pitää puhtaana talvella, ja se pysyy paremmin suojattuna ruostumista ja muita värjäytymisongelmia vastaan.

Samoja rutiineja voi tietysti noudattaa keväisin ja syksyisin, mutta keväisin on tärkeintä pestä auto kunnolla, jotta kaikki siihen talven aikana tarttunut lika saadaan pois.

Näin valmistelet auton syksyä varten

  • Ruiskuta rasvanpoistoainetta.
  • Lisää rasvanpoistoaineen päälle vaahtoa.
  • Huuhtele painepesurilla.
  • Pese mikrokuitukäsineellä ja autoshampoolla.
  • Käytä metallihiukkasia poistavaa ainetta.
  • Kiillota tarvittaessa koneella tai käsin.
  • Suojaa maalipinta esimerkiksi vahaamalla se.

Vaha on kiillottamista tärkeämpää

Auton hoitaminen tarkoitti vuosikausia samaa kuin sen kiillottaminen, mutta kiillottaminen ei ole suinkaan tärkein keino hoitaa autoa.

Kiillottamisessa on oikeastaan kyse naarmujen poistamisesta hiomalla maalia pois. Tämän voi tietysti tehdä halutessaan tai jos se on pakko tehdä, mutta on tärkeämpää suojata maalipinta vaurioitumiselta vahaamalla se tai suojaamalla se muulla tavalla.

Suojaus valitaan sen mukaan, paljonko työtä olet valmis tekemään ja kuinka paljon haluat panostaa auton hoitamiseen.

Helpointa on käyttää kaikki yhdessä -kiillotusainetta. Ne suojaavat kohtalaisesti, parantavat kiiltoa hieman ja poistavat osan naarmuista. Jos haluat suojata autosi maalipinnan hieman paremmin, suihkutettavaa vahaa voi suositella niille, jotka haluavat päästä melko helpolla. Se vain suihkutetaan ja pyyhitään pois. Mutta jos haluat suojata perusteellisesti, käytä perinteistä vahaa.

Minkä vaihtoehdon valitsetkin (esimerkiksi hinnan tai työn määrän perusteelle), tärkeintä on, että teet jotain. Suojauksen tyypistä riippumatta suojaus on aina parempi vaihtoehto kuin suojaamatta jättäminen.

Aloita pesemällä huolellisesti

Ennen kiillottamisen ja suojaamisen aloittamista auton tulee olla täysin puhdas. Auton suojaamisessa tarvitaan työpöytää, koska se varmistaa, että saat kaiken lian pois maalipinnasta.

Aloita käyttämällä kunnollista rasvanpoistoainetta. Tämän jälkeen voit lisätä vaahtoa sen pinnalle ennen sen huuhtomista pois.

Seuraavaksi auton maalipinta pestään käsin. Tämä on yksi auton pesemisen tärkeimmistä vaiheista. Vaikka ehkä näyttää siltä, että pelkällä saippualla ja painepesurilla saadaan aikaan puhdasta jälkeä, kunnollinen peseminen on ainoa keino puhdistaa auton maalipinta perusteellisesti.

Käytä autoshampoota ja mikrokuitukäsinettä. Poista tämän jälkeen ohut likakerros maalipinnan päältä. Tämän voi tehdä vain pesemällä käsin.

Syksyllä ja keväällä pestäessä pesun jälkeen on syytä käyttää metallihiukkasten poistoainetta. Tällöin voit poistaa maalipintaan kiinnittyneet metallijäämät, jotka saattavat ajan mittaan ruostua.

Ne ovat peräisin esimerkiksi nastarenkaista, ja ne näkyvät erittäin selkeästi valkoisissa autoissa. Ne saattavat näyttää pieniltä ruostepilkuilta. Kyse ei ole auton ruostumisesta, mutta jos niitä ei poisteta, ne voivat ajan mittaan ulottua auton metallipintaan saakka.

Kun olet tehnyt kaikki pesemisen vaiheet huolellisesti, pidä huoli siitä, että työsi ei valu hiekkaan. Voimakkaat kemikaalit poistavat suuren osan maalin suojaustehosta, joten lisää lopuksi uutta suojaavaa ainetta.

Voit käyttää perinteistä käsin tai koneella levitettävää vahaa tai nykyaikaista suihkutettavaa vahaa.