Tätä autosi jarruista kuuluvat oudot äänet merkitsevät

21.09.2020

Jarrut kuuluvat autosi tärkeimpien varusteiden joukkoon. Siksi niistä kuuluviin outoihin ääniin ja muihin jarrujen antamiin varoitusmerkkeihin on syytä suhtautua vakavasti. Jos autosi renkaista kuuluu ääniä, syynä voi olla jotain niinkin yleistä kuin jarrulevyn ja jarrupalan väliin juuttunut vieras esine, yleensä pikkukivi.

Jarrut ovat kuluvia osia, jotka täytyy vaihtaa

Jarrujen osat kuluvat, joten sinun täytyy vaihtaa jarrulevyt ja -palat mahdollisesti useita kertoja autosi käyttöiän aikana. Tämä määräytyy auton käytön ja ajotottumustesi mukaan. Talvi ja varsinkin tiesuola kuluttavat erityisesti jarrulevyjä. Tiensuola saattaa ruostuttaa jarruja. Tällöin niiden teho heikkenee.

Epätoivottavia ääniä jarruista ja renkaista

Jarruista ja renkaista saattaa kuulua ääniä monien syiden vuoksi. Tämä ei välttämättä tarkoita, että jarrut ovat kuluneet ja ne on vaihdettava. Monesti syynä on jarrulevyn ja jarrupalan väliin jäänyt vieras esine, yleensä pikkukivi joka on lähtöisin esimerkiksi hiekoitushiekasta tai soratieltä . Tällöin renkaasta kuuluu jatkuva raapiva tai vinkuva ääni, joka on yllättävän kova ja aiheuttaa helposti huolta.

Loppuun kuluneissa jarruissa jarrupaloista ei ole jäljellä mitään, joten jarrusatuloiden metalli osuu teräksiseen jarrulevyyn. Tällöin jarrutettaessa kuuluu terävän raapiva ääni. Tällöin jarrujen osia on vaihdettava mahdollisimman pian. Jotkut valmistajat ovat asentaneet jarrusatuloiden pinnoitukseen ääni-ilmaisimen. Siitä kuuluu raapiva ääni, kun jarrusatulat ovat kuluneet lähes loppuun. Tällöin jää runsaasti aikaa vaihtaa jarrut.

Näin poistat vieraat esineet jarrulevyistä

Jos auton pyörästä kuuluu raapivaa tai vinkuvaa ääntä, syynä on usein jarrulevyn ja jarrupalan väliin jäänyt vieras esine. Usein se irtoaa itsestään, mutta voit yrittää irrottaa sen ajamalla autoa eteen- ja taaksepäin. Jos esine ei irtoa, voit yrittää työntää jarrulevyn ja jarrupalan väliin ruuvimeisselin kaltaisen pitkän sekä ohuen esineen.

Oheisella videolla yksi taitavista hinausautonkuljettajistamme kertoo, kuinka voit irrottaa vieraan esineen autosi jarruista. Jos esine ei irtoa itsestään tai et pysty irrottamaan sitä, saat apua soittamalla Viking Hinauksen palvelunumeroon 0100-2424.