Mitä auton varoitusvalot merkitsevät? Tässä on yleiskatsaus

21.09.2020

Monet pelästyvät, kun auton kojelautaan syttyy varoitusvalo – mutta mitä se todella merkitsee? Ja koska auto täytyy pysäyttää?

Varoitusvalot ovat tärkeä keino ilmoittaa kuljettajalle, että autossa on jokin vika. Jos et tiedä, miksi varoitusvalo syttyy, on helppoa pelästyä – ja vaikea tietää, täytyykö auto pysäyttää vai voiko ajoa jatkaa.

Siirry suoraan varoitusvalon yleiskatsaukseen:

Autoissa on erilaisia varoitusvaloja, mutta kaikissa automalleissa on esimerkiksi moottorista ja jarruista kertovat vakiovaroitusvalot. Kaikki auton varoitusvalot kuvataan auton käyttöohjeessa.

Aiemmin vain varoitusvalot kertoivat, mikä oli vialla, mutta nykyaikaisten autojen kojelaudassa on näyttö, jossa vian tiedot näkyvät usein tekstimuodossa.

Yleisesti ottaen punaiset varoitusvalot tarkoittavat, että sinun on ryhdyttävä toimenpiteisiin heti. Jos keltainen varoitusvalo syttyy, toimenpiteisiin ryhtyminen voi odottaa jonkin aikaa. Varoitusvalojen värit (keltainen ja punainen) saattavat, vaihdella autonvalmistajakohtaisesti.

Vihreät tai siniset varoitusvalot ovat yleensä pelkkiä tiedotuksia, joten niiden vuoksi ei tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin. Ne voivat esimerkiksi ilmaista, että kaukovalot palavat.

Punaiset varoitusvalot

Jos näet punaisen varoitusvalon ja et tunne sen merkitystä pysäytä auto ensimmäiselle vastaan tulevalle turvalliselle paikalle ja tarkista varoitusvalon merkitys käyttöohjeesta.

Alhainen öljynpaine

Punaiset Varoitusvalot Alhainen Öljynpaine
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Punainen voiteluöljykannu

Pieni voiteluöljykannu ja öljytippa tuovat mieleen vanhanaikaisen lampun ja sen hengen, mutta tähän varoitusvaloon täytyy suhtautua vakavasti.

Jos auton öljylamppu palaa, auton öljynpaine on liian alhainen, joten ajaminen täytyy lopettaa mahdollisimman pian. Syynä voi olla liian vähäinen öljymäärä moottorissa tai öljyn puutteellinen kierto. Pahimmassa tapauksessa moottorin voi tuhoutua kokonaan.

Tarkista öljy tai soita Vikingin asiakaspalveluun, jotta voimme tarkastaa auton ja tarvittaessa kuljettaa huoltokorjaamoon.

Jarruvika

Punaiset Varoitusvalot Jarruvika
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Punainen ympyrä ja huutomerkki

Punainen ympyrän muotoinen varoitusvalo ja huutomerkki voivat merkitä vakavaa vikaa jarrujärjestelmässä – tai sitä, että olet unohtanut vapauttaa käsijarrun ennen liikkeelle lähtemistä.

Tarkista, että käsijarru ei ole päällä, ja tarkista, että jarrut toimivat oikein, kun voit tehdä tämän turvallisesti. Auto on tarkastettava huoltokorjaamolla, vaikka jarrut vaikuttaisivat toimivan oikein.

Liian kuuma moottori

Punaiset Varoitusvalot Liian Kuuma Moottori
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Punainen lämpömittari

Punainen lämpömittari ilmaisee, että moottorin lämpötila on liian korkea. Syynä voi liian vähäinen jäähdytysnesteen määrä tai se, että se ei jäähdytä moottoria kunnolla.

Pysäytä auto heti, kun voit tehdä sen turvallisesti, koska ylikuumentunut moottori voi vaurioitua vakavasti, jolloin korjaaminen käy kalliiksi.

Voit yrittää jatkaa ajoa, kun moottori on jäähtynyt, mutta on suositeltavaa viedä auto korjaamolle tarkastusta varten.

Akkua ei ole ladattu tarpeeksi

Punaiset Varoitusvalot Akkua Ei Ole Ladattu Tarpeeksi
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Punainen akku

Neliömäinen varoitusvalo plus- ja miinussymboleineen kuvaa auton akkua. Se ilmaisee, että akusta otetaan virtaa, mutta sitä ei ladata.

On normaalia, että tämä varoitusvalo syttyy, jos moottori ei käy, mutta jos se palaa edelleen moottorin käynnistämisen jälkeen, akku ja laturi on tarkastettava.

Jos jatkat ajamista akulla, joka ei lataudu, huomaat melko nopeasti, että auto ei enää käynnisty.

Voimme auttaa sinua tarkastamalla akun ja vaihtamalla sen paikan päällä, jos se on vaurioitunut.

Turvavyö ei ole käytössä

Punaiset Varoitusvalot Turvavyö
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Punainen henkilö ja turvavyö

Useimpien nykyaikaisten autojen istuimissa on tunnistimet, jotka havaitsevat, istuuko istuimella joku ja käyttääkö hän turvavyötä. Tämä varoitusvalo syttyy, jos joku on unohtanut kiinnittää turvavyönsä. Samalla usein kuuluu äänimerkki.

Istuinten tunnistimet havaitsevat yleensä painon, joten ne voivat laueta, vaikka kukaan ei istuisi istuimella. Sillä voi olla esimerkiksi raskaita ostoskasseja. Siirrä ne tavaratilaan. Silloin ne eivät aiheuta vaaraa, jos sattuu kolari.

Vähintään yksi ovi tai konepelti on auki

Punaiset Varoitusvalot Avoimet Ovet
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Punainen auto, jonka ovet ja/tai konepelti ovat auki

Jos tämä merkkivalo syttyy, pysäytä auto ja tarkasta, että kaikki ovet, konepelti ja tavaratilan kansi on suljettu kunnolla. Joskus ovet lukkiutuvat vain puoliksi. Silloin ne voivat avautua suurella nopeudella ajettaessa.

Jos varoitusvalo syttyy konepellin puutteellisen lukitsemisen vuoksi, vaara on erityisen suuri. Tuuli voi tarttua konepellin alle ajon aikana ja pakottaa sen auki. Tämä aiheuttaa vahinkoja – mutta pahinta on, että menetät näkyvyyden eteenpäin yhtäkkiä. Jos tämä merkkivalo syttyy, pysäytä auto ja ota selville sen syttymisen syy.

Yleinen varoitus

Punaiset Varoitusvalot Yleinen Varoitus
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Punainen kolmio ja huutomerkki

Punainen kolmio ja huutomerkki varoittavat vioista, joita varten ei ole omaa kuvaketta. Syynä voi olla vakava vika, mutta tämä vaihtelee automallikohtaisesti.

Usein on kyse pienestä viasta, johon täytyy kiinnittää huomiota. Useimmissa nykyaikaisissa autoissa yhdessä tämän symbolin kanssa näkyviin tulee teksti, joka kertoo vian syyn.

Lisäksi käytössä on keltaisella kolmiolla varustettu varoitusvalo. Se toimii usein samalla tavalla kuin punaisella kolmiolla varustettu varoitusvalo, mutta se varoittaa usein vähemmän vakavista asioista, jotka täytyy ottaa huomioon. Syitä voi olla useita matalasta huuhtelunesteen tasosta odottavaan auton määräaikaishuoltoon. Jos keltaisella kolmiolla varustettu varoitusvalo syttyy, näkyviin tulee yleensä myös teksti, jossa kerrotaan sen syttymisen syy.

Keltaiset varoitusvalot

Keltaisten varoitusvalojen merkitys vaihtelee, mutta yleensä ne ilmaisevat, että jotain on syytä tarkistaa. Esimerkiksi tietyt järjestelmät voivat olla käytössä tai pois käytöstä. Tämä ei yleensä vahingoita autoa lyhyellä aikavälillä, mutta jos tällainen varoitusvalo syttyy, auto kannattaa viedä huoltokorjaamoon tarkastettavaksi, jotta ongelmat vältetään pitkällä aikavälillä.

Vähäinen polttoaineen määrä

Keltaiset Varoitusvalot Vähäinen Polttoaineen Määrä
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen bensiinipumppu

Useimmat kuljettajat todennäköisesti tietävät, miksi tämä merkkivalo syttyy, mutta monet stressaantuvat, kun se syttyy.

On fiksua tankata auto mahdollisimman nopeasti, mutta useimmissa autoissa polttoainetta on jäljellä 5-10 litraa, kun tämä varoitusvalo syttyy. Siksi voit yleensä ajaa vähintään 50 kilometriä, ennen kuin polttoainesäiliö tyhjenee kokonaan.

Moottori lämpenee

Keltaiset Varoitusvalot Hehkutulppa Moottorin Lämmitys
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen kierre

Tämä varoitusvalo syttyy yleensä silloin, kun kytket dieselauton sytytyksen päälle. Lopuksi se sammuu. Dieselmoottoria nimittäin täytyy lämmittää, ennen kuin auton voi käynnistää. Siksi ulkolämpötila vaikuttaa siihen, kuinka pitkään tämä valo palaa.

Odota, kunnes tämä merkkivalo on sammunut, ennen kuin yrität käynnistää dieselauton. Tietysti moottori lopulta käynnistyy, vaikka et odottaisi riittävän kauan, mutta käynnistäminen on vaikeampaa ja pitkällä aikavälillä moottori saattaa kulua enemmän.

Kuluneet jarrupalat

Keltaiset Varoitusvalot Kuluneet Jarrupalat
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen ympyrä, jonka ympärillä näkyy viivoja

Joissakin nykyaikaisissa autoissa on tunnistin, joka ilmaisee, että on aika vaihtaa jarrupalat. Kun se laukeaa, tämä varoitusvalo syttyy, joten huomaat, että on syytä varata huoltokorjaamosta aika jarrupalojen vaihtamista varten.

Yleensä tätä ei tarvitse tehdä heti. Kun tämä merkkivalo syttyy, huoltoaika kannattaa varata heti, mutta autolla voi ajaa huoltoa odoteltaessa.

Vika hiukkassuodattimessa

Keltaiset Varoitusvalot Vika Hiukkassuodattimessa
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen neliö, jossa on pisteitä

Tämä varoitusvalo ilmaisee, että nykyaikaisen dieselmoottorin hiukkassuodatin ei toimi oikein.

Usein syynä hiukkassuodattimen tukkeutuminen usein toistuvien lyhyiden ajomatkojen vuoksi. Tällöin ongelman voi korjata “puhaltamalla hiukkasuodattimen puhtaaksi” ajamalla riittävän pitkään hieman tavallista suuremmalla nopeudella, jotta moottori lämpiää kunnolla.

Jos tämä ei auta, hiukkassuodatin täytyy tarkastaa huoltokorjaamolla.

Takasumuvalo palaa

Keltaiset Varoitusvalot Sumuvalo Palaa
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen valo aaltoviivalla

Sumuvaloista on hyötyä sumussa tai rankkasateella, kun näkyvyys on erittäin huono, mutta muulloin ne saattavat ärsyttää ja pahimmassa tapauksessa vaarantaa liikenteen.

Jos näet tämän valon kojelaudassa, mieti, onko näkyvyys niin heikko, että takana ajavien täytyy nähdä sumuvalosi. Joissakin autoissa tämän valon painike on helppo poistaa. Tee näin, jos tätä valoa ei tarvita ollenkaan.

Luistonesto käytössä / ei käytössä

Keltaiset Varoitusvalot Luistonesto
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen auto ja jarrutusjälkiä

Monissa autoissa tämä symboli merkitsee kahta asiaa: Jos se vilkkuu ajon aikana, järjestelmä toimii aktiivisesti estääkseen auton joutumisen luisuun tai renkaiden otteen irtoamisen tien pinnasta ajon aikana. Tällöin hidasta nopeutta ja kiinnitä huomiota olosuhteisiin.

Jos tämä varoitusvalo palaa jatkuvasti, järjestelmä ei ole käytössä. Olet mahdollisesti painanut sen käytöstäpoistopainiketta, mutta syynä voi olla myös vika. Tällöin auto on syytä viedä huoltokorjaamoon tarkastettavaksi.

ABS-järjestelmä poistettu käytöstä

Keltaiset Varoitusvalot ABS Järjestelmä Poistettu Käytöstä
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen ympyrä, viivoja ja teksti ABS

ABS-järjestelmän ansiosta jarrupolkimen voi työntää kokonaan pohjaan tarvitsematta olla huolissaan pyörien lukkiutumisesta.

Jos ABS-merkkivalo palaa, ABS-järjestelmä ei toimi oikein. Voit ajaa autoa, mutta toimi erittäin varovaisesti ja vie auto huoltokorjaamolle tarkastettavaksi mahdollisimman pian.

Alhainen rengaspaine

Keltaiset Varoitusvalot Alhainen Engaspaine
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen rengas ja huutomerkki

Kaikissa nykyaikaisissa autoissa on rengaspainetunnistimet, jotka havaitsevat ilmanpaineen muutokset. Jos tämä varoitusvalo syttyy, auton mielestä rengaspaine on muuttunut.

Pysähdy huoltoasemalla ja tarkista, että kaikkien neljän renkaan ilmanpaine on oikea (oikea rengaspaine näkyy käyttöohjeessa tai oven sisäkotelossa). Jos rengaspaine on oikea, järjestelmä on saattanut laueta lämpötilan suurien vaihteluiden vuoksi. Ne vaikuttavat mittauksiin.

Yleinen moottorivika

Keltaiset Varoitusvalot Yleinen Moottorivika
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Keltainen moottori

Tästä varoitusvalosta ei ole hyötyä meille tavallisille kuljettajille – se vain ilmaisee, että auto on syytä viedä huoltokorjaamoon. Keltaisella moottorin kuvalla varustettu varoitusvalo voi syttyä monesta syystä, ja vaikeusaste vaihtelee.

Pääsääntöisesti autolla ajaminen kotiin tai huoltokorjaamoon ei aiheuta hankaluuksia, kun tämä merkkivalo palaa – kunhan autolla voi ajaa tavalliseen tapaan.

Alhainen huuhtelunesteen taso

Keltaiset Varoitusvalot Alhainen Huuhtelunesteen Taso
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Ikkunaruutu ja viivoja

Tämä varoitusvalo syttyy yleensä syksyisin ja keväisin. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että huuhtelunestettä on lisättävä.

Jäljellä olevan huuhtelunesteen määrä vaihtelee automallikohtaisesti, mutta yleensä kannattaa pysähtyä esimerkiksi huoltoasemalle ostamaan sitä mahdollisimman pian.

Vihreät ja siniset varoitusvalot

Jos kojelaudassa näkyy vihreitä tai sinisiä varoitusvaloja, huolestumiseen ei yleensä ole syytä. Ne merkitsevät yleensä sitä, että esimerkiksi olet sytyttänyt kaukovalot. Toisin sanoen ne vain antavat tietoja kuljettajalle – eli huoltokorjaamoaikaa ei tarvitse varata.

Kaukovalot palavat

Vihreät Ja Siniset Varoitusvalot Kaukovalot Palavat
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Sininen valo ja viivoja

Jos näet tämän symbolin kojetaulussa, mutta ei ole sytyttänyt kaukovaloja tietoisesti päälle, sammuta ne mahdollisimman pian. Nykyaikaiset kaukovalot voivat ärsyttää ja pahimmassa tapauksessa sokaista vastaan tulevaa liikennettä jopa päivänvalossa.

Lähivalot palavat

 

Vihreät Ja Siniset Varoitusvalot Lähivalot Palavat
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Vihreä valo ja vinoja viivoja

Monissa nykyaikaisissa autoissa on DRL-valot. Silloin ajovalot eivät pala päiväsaikaan. Ne syttyvät vasta pimeällä. Siksi tämä merkkivalo syttyy tavallisesti vain silloin, kun ajat tunneliin ja/tai ulkona on pimeää.

Kaistallapitoavustin

Vihreät Ja Siniset Varoitusvalot Kaistallapitoavustin
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Vihreä tie

Tämän merkkivalon ulkonäkö vaihtelee automallikohtaisesti, mutta yleensä vihreä tie merkitsee sitä, että auton kaistallapitoavustin auttaa sinua pysymään kaistamerkintöjen välissä – ja että auto tietää, missä ne sijaitsevat.

Alhainen ulkolämpötila

Vihreät Ja Siniset Varoitusvalot Alhainen Ulkolämpötila
Varoitusvalossa näkyvä symboli: Sininen lumikide

Tämä merkkivalo varoittaa tien jäätymisvaarasta ulkolämpötilan laskemisen vuoksi. Yleensä tämä varoitusvalo (tai vastaava) syttyy, kun ulkolämpötila alittaa 4 astetta.

Viking auttaa sinua, kun punaiset varoitusvalot palavat

Jos huomaat, että punainen varoitusvalo syttyy tai vilkkuu, pysäytä auto mahdollisimman pian ja soita meille Vikingiin. Saavumme paikalle nopeasti. Yritämme ratkaista ongelman paikan päällä tai hinaamme auton lähimpään huoltokorjaamoon.